Zie ook de Actiegroep Oranjepolder op Facebook!

Natuurlijk ben ik ook voor groene energie. Wat mij betreft gebruiken we dan ook steeds meer zonne-energie. Bij windenergie heb ik mijn twijfels. Die windmolens vormen nou niet echt een verfraaiing van het landschap.

In de Oranjepolder zouden volgens (een deel van) de gemeenteraad van Oosterhout een zonnepark en een windmolenpark moeten komen. Die laatste met 3 windturbines en dat zijn een soort mega-windmolens. De grootste van die 3 geplande windmolens kan wel eens 235 meter hoog zijn. Dat is 5 keer de toren van de basiliek in Oosterhout. Zelfs 1 rotorblad van zo’n turbine is al 85 meter lang. Dat is dus bijna 2 keer zo lang als onze kerktoren hoog is. Dat is nogal wat! Bovendien komen die windmolens relatief dicht bij de bebouwde kom.

Hieronder geef ik graag eerst (een verkorte versie van) de e-mail weer die de actiegroep (bestaande uit betrokken bewoners van Dommelbergen-Noord) op 21 juni 2020 rondstuurde. Daaronder staan links naar nieuwsartikelen.

Beste liefhebbers van de Oranjepolder,

Graag informeren we jullie over een aantal ontwikkelingen omtrent de plannen voor het Energiepark A59 in de Oranjepolder.

Veldexcursie zaterdag 27 juni

Komende zaterdag vindt er een veldexcursie plaats in de Oranjepolder. De wethouder en de ambtenaren stellen iedereen in de gelegenheid de locatie van het beoogde energiepark persoonlijk te bezoeken. Ludiek is deze actie wel, maar wij vinden dat echt onvoldoende als burgerinspraak. Toch willen we iedereen oproepen zich aan te melden en deel te nemen aan deze veldexcursie. Laat van je horen en meld je aan:
https://www.energieparka59.nl/nieuws/

Ik zeg NEE!

De Actiegroep Oranjepolder is een filmpje aan het maken waarin we onze bezwaren tegen deze plannen laten zien. We doen dit onder de naam ‘Ik zeg NEE’. Daarvoor hebben we hebben jouw medewerking nodig. Maak s.v.p. een filmpje van 3 seconden waarin je duidelijk zegt “Ik zeg NEE!” Wij voegen jouw bijdrage aan de film toe als krachtig signaal aan de wethouder en alle politieke partijen.
Neem het filmpje op in horizontale modus en stuur het uiterlijk 24 juni naar actie.oranjepolder@gmail.com.

Vereniging ‘Belangengroep Oranjepolder’

We zijn, op advies van een advocaat, de vereniging ‘belangengroep Oranjepolder’ aan het oprichten. Dit om de belangen van de omwonenden en betrokkenen te kunnen behartigen. En om de leden te vertegenwoordigen in formele gesprekken en bij een eventuele officiële bezwaarprocedure. Je kunt (gratis) lid worden van de vereniging “Belangengroep Oranjepolder”. Mail daarvoor je naam, adres, postcode, woonplaats en evt. telefoonnummer aan ons op actie.oranjepolder@gmail.com.
Wil je actieve rol spelen in deze vereniging, neem dan contact op.  We kunnen alle handen en kennis gebruiken. Specifiek zijn we nu op naar iemand die ons kan helpen bij de oprichting van de vereniging en het opstellen van statuut/reglement voor de vereniging.

Facebook

Volg ons op Facebook en nodig je vrienden uit om deze pagina ook te liken:
https://www.facebook.com/groups/601604937106142

Tot slot…

Wist je dat:
–        De plannen voor het energiepark 20% van de gehele polder betreffen en het plan 55 voetbalvelden groot zijn.
–        Er naast de 100.000 zonnepanelen ook nog eens tientallen ‘zee-containers’ in het zonnepark worden geplaatst als zgn. transformatorhuisjes.
–        Er sprake is van waardedaling  van de woningen in de nabijheid van windturbines. Een vrijstaand huis kan zomaar 10% dalen in waarde als er in de nabijheid windturbines geplaatst worden.
–        De WHO (World Health Organisation) in maart 2018 al in haar rapport waarschuwt voor de negatieve effecten op de gezondheid van laag frequent geluid en dat daarbij specifiek windturbines worden aangehaald.
–        De Brabantse politiek een tijdelijke stop wil op zonneweides.
–        De windturbines vijf keer zo hoog zijn als de kerktoren in Oosterhout en één wiek alleen al 2 keer zo lang als de kerktoren.

Met vriendelijke groet,
de families Jansen, Hofman, van Buitenen, Tummers en Hoogwerf
bewoners Heemraadsdam 23-31

In dit gebied komen een zonnepark en een windpark, als het aan de gemeente Oosterhout ligt. Wel jammer van dit mooie stukje agrarisch gebied dat ook als natuurgebied gezien kan worden. Juist hier hebben we al vaker hertjes gezien. Ongeveer 20% van de Oranjepolder wordt dan in beslag genomen door dit energiepark.
Uitleg door wethouder Marcel Willemsen en andere ambtenaren. De heren kregen kritische vragen voorgeschoteld.
Veel Oosterhouters zijn tegen de aanleg van het energiepark. De kritiek betreft vooral de 3 geplande windturbines, omdat die absurd groot zijn en tamelijk dicht bij de bebouwde kom komen. Allemaal wel binnen de gelden regels, maar toch… En een gebied van 55 voetbalvelden met zonnepanelen is ook niet heel fijn.
Ook Ingrid Hoogwerf-Bertens is tegen de aanleg van het energiepark en geeft uitleg namens de Actiegroep Oranjepolder.

Het is allemaal nog niet rond, dus kan er nog bezwaar worden gemaakt. Zie hieronder een aantal nieuwsartikelen over dit onderwerp (de nieuwste onderaan).


Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is bndestem-windmolens.jpg
BN/De Stem – 11 oktober 2018

BN/De Stem – 27 februari 2020

Oosterhout.nieuws.nl – 28 februari 2020

Oosterhout.nieuws.nl – 25 maart 2020

Oosterhout.nieuws.nl – 9 april 2020

Oosterhout.nieuws.nl – 15 april 2020

Artikel in BN/DeStem van 27 april 2020.

Oosterhout.nieuws.nl – 18 juni 2020

De vlag gaat niet uit voor Energiepark A59 bij Oosterhout

BN/De Stem – 27 juni 2020


Oosterhout.nieuws.nl – 28 juni 2020

Oosterhout.nieuws.nl – 9 juli 2020

Weekblad Oosterhout, 15 juli 2020

https://oosterhout.nieuws.nl/nieuws/20200911/college-akkoord-met-energiepark-a59-15-hectare-zonneweide-extra-in-ruil-voor-een-windmolen

Oosterhout.nieuws.nl, 11 september 2020

https://oosterhout.nieuws.nl/nieuws/20210303/shell-stopt-deelname-aan-ontwikkeling-energiepark-a59

Oosterhout.nieuws.nl, 3 maart 2021